Блог

Иран-по стъпките на Александър Македонски и Земята на персите

Иран-по стъпките на Александър Македонски и Земята на персите

1990.00

Продъ

Максимум Хора

160

Минимална възраст

0+

Основна информация

ДАТИ:
15.05.2024 – 24.05.2024 – 1 990 евро

 

 

Ден 1. София - Истанбул – Шираз

Среща на летище София и полет за Шираз с междинно кацане в Истанбул.

Ден 2. Шираз

Пристигаме в Шираз в 02:30 часа. Трансфер и настаняване в хотел.
След  почивка и закуска ще започнем туристическата програма в Шираз - красив град с древна история,люлка на цивилизацията в Персия. Ще отидем до една от най-красивите джамии Насар Ал Молк или по-известна като "розовата джамия".

Ще посетим емблематичната джамията Вакил и ще се разходим до стария пазар, за да разгледаме крепостта на Карим Кан - основател на династията Занд. Ще завършим деня с посещение на гробницата на поета Хафез. Нощувка.

 

Ден 3. Шираз - Персеполис - Накш-е Рустам – Шираз

Закуска. Този ден ще посетим Персеполис, построен от Дарий. Един от най-красивите градове на античността и столица на империята на Ахеменидите - една от най-могъщите и силни империи на древността и сред най-големите държави познати в историята. Дворецът в Персеполис имал размерите на седеметажна сграда! Грандиозното стълбище води до Портата на народите, крепена от 12-метрови колони и охранявана от огромни статуи на крилати бикове с човешки глави. Следва залата със стоте колони, известна като Залата за аудиенция. Продължаваме към Накш-е Ростам - скалист хълм разположени на 12 км северозападно от Персеполис. Високо в скалите над пустинята са издялани четири релефа на пръв поглед във формата на кръст, познати на местните като Персийските кръстове.

Всъщност зад тях се крие нещо много повече. Това са гробниците на четирима от владетелите от династията Ахеменидите, сред които Дарий и Ксеркс.

Обиколката ни ще завърши с посещение на Мавзолея на Саади, както и джамията на Шах Чераг. Нощувка.

 

Ден 4. Шираз - Пасаргада - Aбаркух – Зейнодин

Закуска. Отпътуване за Пасаргада - древната столица на един от най-великите представители на  ахеменидската династия - Кир Велики. Пасаргада е бил столица на Персийската империя, която се е простирала от източното Средиземноморие и Египет до река Инд. Това е първата мултикултурна империя в западна Азия, която зачита културните различия между отделните общности в границите ѝ.

Продължаваме за Абарух, за да се докоснем до 4 500 годишен кипарис, считан за най-стария останал в историята.

Ще прекосим част от древния път на коприната, в сърцето на пустинята, за да стигнем до Зейнодин. А тук...тук ще спим в Кервансарай. Това е един от 999 такива ханове, построени по време на управлението на Шах Абас I и един от двата построени с кръгли кули. Нощувка.

 

Ден 5. Зейнодин – Язд

Закуска. Скрит в самия център на Иран, заобиколен от планини и пустини, се намира Язд - един от най-удивителните стари градове на света. Като крепост, зад чиито стени в неразгадаема плетеница от тесни улици се крият тайните реликви на зороастризма - една от най-древните религии в света. Движението на въздуха е живот, когато то спре, идва смъртта. Така вярват зороастрийците, а това сигурно е свързано и с простия факт, че Язд е насред пустинята и често слънцето превръща въздуха в огън. За това има ловци на вятър. Бадгир. Така ги наричат. Комбинация от персийските думи за вятър и улавяне. Наричат ги също "вятърните кули". Има ги във всяка къща. Понякога стърчат заплашително, друг път са като странни издатъци в най-различни форми. Покривите на Язд са като гора от багдири. Ще ги видим!

Ще се докоснем до философията на Заратустра, изложена в свещената книга Авеста. Ще разберем защо Бога да мъдростта Ахура Мазда е толкова широкоразпространен и хората вярват в него. Ще посетим също Храма на свещения огън, Кулите на ветровете, Кулите на мълчанието и зороастрийското гробище. Следва разходка из старата част на града, емблематичния площад Амир Чакмак с едноименната джамия. Нощувка.

 

Ден 6. Язд - Наин – Исфахан

Закуска. Днес тръгваме за Исфахан. Има градове, излезли сякаш от книгата "Приказки от 1001 нощ". Градове с древна култура и традиции, с красиви истории и автентичен чар. Места, на които с удоволствие бихме се изгубили, а след това и да забравим да си тръгнем. Исфахан е един от тях! В превод името на града означава "половината свят" и това не е случайно. Някога бил столица на Персийската империя, Исфахан пресича важните търговски пътища, свързвали Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия.

По път за Исфахан ще спрем в Наин, където ще разгледаме руините на старата кирпичена крепост.

Пристигаме в Исфахан.

Свободно време.Нощувка.

 

Ден 7. Исфахан

Закуска. Започваме с обиколката на града. Изпълнен с десетки произведения на изкуството - от архитектурата на сградите, красотата и пищността на джамиите, до парковете и античните забележетелности останали от хората населявали тези земи. В Иран и до днес се е съхранил традиционният занаят - ръчно тъкане на персийски килими. Ще разгледаме историческите персийски градини. Ще посетим площад Накш-е Джахан, Петъчната Джамия, красивата джамията на шейх Лотфолах, както и дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт.

Ще завършим деня с дворецa Али Капу и несравниямия храмов комплекс с джамията на имама и арменската катедрала Ванк, поразяваща с красивия си купол.Нощувка.

 

ДЕН 8. Исфахан - Абианех - Кашан – Техеран

Закуска. Ранно тръгване за Абианех, едно от най-красивите ирански села разположено в подножието на величествената планина Каркас. Поразително е как и до днес Абианех е успял да съхрани традициите и културата на жителите си от векове насам. Известно е като селото, което пази тайни и традиции на Персия.

Ще опитаме вкусните червени ябълки /местно производство/ и ще видим как живеят хората в едно от най-отдалечените планиснки места. Облекло им също е наследство от древните времена - жените носят традиционна носия от бял дълъг шал с цветни флорални мотиви, цветни рокли и потури, които са се носели преди много столетия.

Най-впечатляващата сграда в селището е джамията от 11-ти век, направена от орехово дърво михраб.

Продължаваме за Кашан известен със старите си къщи от гипсови отливки по фасадите. Ще посетим старата баня на Султан Ахмед и ще се разходим в градината Фин.

Пристигаме в Техеран - столицата на Иран.Нощувка.

 

ДЕН 9. Техеран

Закуска. Уютно разположен в подножието на планината Елбрус. От създаването си като столица (от преди повече от 200 години). Техеран е нараснал от малък град до голям мегаполис на население от 14 млн души.

Започваме с булевард Вали Астър - най-широкия озеленен булевард в града и кулата Азади. Отправяме се към двореца Голестан известен още като Мраморния дворец. В превод от ирански, името му означава Дворецът на розите. В миналото коронациите на шаховете на Иран са се извършвали в Мраморната Тронна Зала на двореца. Ще посетим музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на династията на Сефевидите, където се намира най-големият известен днес розов диамант в света - Даря-йе Нур. Ще посетим музея на килимите и ще имаме свободно време за пазар. Нощувка.

 

ДЕН 10. Техеран - Истанбул – София

Закуска. Трансфер за летището и полет за София с междинно кацане в Истанбул. Пристигане на летище София.

 

Цени:

ДАТА Цена на възр. в двойна стая Цена на възр. в ед. стая
15.05.2024 - 24.05.20241990 евро2300 евро

 

Цената включва:

 • Самолетен билет София - Шираз и Техеран - Софиян с вкл. летищни такси и 20 кг чекиран багаж
 • 9 нощувки със закуски
 • Всички трансфери в програмата
 • Транспорт с луксозен и климатизиран автобус
 • Входни билети за посещаемите обекти според подадената програма
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
 • Водач на български език

 

Цената не включва:

 • Виза за Иран - 75 евро
 • Разходи от личен характер
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
 • Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 40 евро

 

ХОТЕЛИ:

 • 3 нощувки в Шираз в хотел Pars International 5* или подобен на база нощувка и закуска
 • 1 нощувка в Зейнодин в хотел Zein-o-din Caravanserai или подобен на база нощувка и закуска
 • 1 нощувка в Язд в хотел Mehr Traditional Hotel 4* или подобен на база нощувка и закускa
 • 2 нощувки в Исфахан в хотел Setareh Hotel 4* или подобен на база нощувка и закуска
 • 2 нощувки в Техеран в хотел Ferdowsi 4* или подобен на база нощувка и закуска

 

Условия за записване:

 

Плащания:

 • Авансово плащане от 30% депозит на човек при записване;
 • Доплащане: до 30 дни преди датата на отпътуване;

Необходими данни за всички пътуващи:

 • Три имена на латиница по международен паспорт;
 • Единен граждански номер (ЕГН) или дата на раждане, ако лицето е чуждестранен гражданин;
 • Номер на паспорт и дата на валидност

 

 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!
 • Изискванети за влизане в Иран е да имате или завършен цикъл за ваксинация срещу Ковид (минимум 14 дни след последната доза) или PCR тест направен максимум 72 ч. преди полета.
 • Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:

 • Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването
 • В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa

Застраховка "Отмяна на пътуване"

Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора.
Взима се предвид възрастта на пътуващия, както и оставащото време до заминаването.

Стойността на застраховката е между 6% и 8% върху крайната дължима сума по договора за пътуване.
Има увеличение на стойността след определена възрастова граница.
Системата на застрахователя изчислява стойността на полицата за всеки пътуващ, след въвеждане на конкретните параметри

Полицата се сключва до пет дни след подписването на договора

Какво покрива застраховката:

Разходи за отмяна на пътуване - възстановяват се разходи в случай на отмяна на пътуване поради някоя от следните причини:

 • Внезапно заболяване, злополука или смърт на застрахованото лице;
 • Внезапно заболяване или злополука, налагащи стационарен или домашен режим на лечение, или смърт на близък роднина на застрахованото лице;
 • Увреждане на жилището на застрахованото лице в резултат на пожар, кражба чрез взлом или стихийни бедствия, чиято сериозност налага присъствието на застрахования
 • Стачка в транспорта, която не е била очаквана при сключването на застраховката.
 • Положителен PCR тест /ако се налага правенето на такъв преди тръгване/ - ако полицата има покритие за Ковид
 • Лимитът на отговорност не може да надвишава платената обща сума за пътуването

Не се дължи обезщетение, ако пътуването бъде отменено поради някоя от следните причини:

 • Покритието важи само ако пътуването бъде отменено преди застрахованото лице да
  отпътува за дестинацията.
 • Земетресение, екологична катастрофа или друго събитие с масови последици;
 • Невъзможност за навременно снабдяване с необходими за пътуването документи
  /международен паспорт, виза, задължителни ваксини и др./, включително поради административни пречки.
 • Самоубийство или опит за самоубийство

При настъпило застрахователно събитие, застрахователя изисква официални документи, доказващи всички детайли от съответната институция /в оригинал/.

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
17.09.2023   София - Истанбул   15:25 - 16:50
17.09.2023   Истанбул - Шираз   20:40 - 00:55 +1
26.09.2023   Техеран - Истанбул   12:30 - 15:25
26.09.2023   Истанбул - София   19:10 - 20:25

Included/Excluded

Tour Plan

Add Your Heading Text Here

Tour Map

Tour Map

Calendar & Prices

Calendar & Prices

Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
May 2024
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
16
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
17
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
18
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
19
20
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
21
22
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
23
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
24
1990.00

Иран

Основна цена: Възрастен (18+ години) 1990.00 / билет | Тийнейджър (13-17 години) 1990.00 / билет | Дете (0-12 години) 1990.00 / билет
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
June 2024
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
July 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
August 2024
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
September 2024
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
October 2024
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
November 2024
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
December 2024
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
January 2025
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
February 2025
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
March 2025
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Пон
Вто
Сря
Чет
Пет
Съб
Неделя
April 2025
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4

Други наши предложения

Reviews

No reviews yet
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 • Location
 • Amenities
 • Услуги
 • Цена
 • Rooms

Вход

Ако имате въпроси, моля не се колебайте да се свържете с нас чрез контактите изброени по-долу или заповядайте в офиса ни на място!

Адрес

ул. „Петър Парчевич“ 52,
1000 Център, София

Телефон

+359 (878) 113-631

Имейл адрес